14 Mar
14Mar

Wie binnenwandelt bij Myriam Thas in haar keramiekatelier in het centrum van Rijmenam, ervaart meteen de typisch ambachtelijke en creatieve sfeer van haar passie. Klei bakken is een kunst die diverse mensen met elkaar verbindt. Jonge kinderen, kranige ouderen, gezonde carrièretijgers en gekrenkte zielen vinden plezier en rust in het creëren van mooie dingen. Clay-On-Wheels is meer dan een klei-atelier, het is een creatieve uitlaatklep waar handenarbeid en menselijke warmte verstrengelen. 

Een passie voor ‘grond bakken’

Myriam was zelf ooit een carrièrevrouw met een goedbetaalde functie en leuke firmawagen. Haar passie voor klei ontstond op haar 35ste. Onder leiding van Bruno Vermeiren heeft Myriam gedurende 9 jaren een opleiding als keramist gevolgd. “Ik vond het machtig wat je met ‘aarde’ kan bereiken. De puurheid van de ambacht en de historische betekenis van keramiek maken er een bijzondere kunst van. Heel wat historische ontdekkingen zijn verbonden aan het vinden van oude keramische borden, vazen en andere kleiwerken,” vertelt Myriam gedreven. Tijdens het interview biedt ze koffie aan in haar eigen kopjes. Professionele trots is een mooie eigenschap. “Na een burn-out heb ik mijn leven een andere wending gegeven. Ik verliet mijn gouden kooi van werknemer en wilde van mijn passie voor keramiek mijn beroep maken.” En met succes. Clay-On-Wheels heeft cursisten tot ver buiten Bonheiden en Rijmenam.

Warme momenten

De klanten van Myriam zijn zeer divers. De gemiddelde leeftijd is 40-jaar. “We hebben hobbykoks die graag hun eigen assortiment borden maken om diverse gerechten op te presenteren, er zijn creatieve geesten die graag artistieke beeldhouwwerken boetseren tot een 84-jarige gepensioneerde man die graag klei draait op een oude draaischijf, alsook hippe twintigers!” De klanten van Myriam beleven momenten van interne rust tijdens de sessies. Het eerste half uur dat mensen toekomen slaan ze een praatje met elkaar om daarna helemaal op te gaan in hun eigen creatieve proces.

“Eén van de mooiste realisaties was een themaproject ‘vluchtelingen’. Ik liet alle cursisten nadenken wat het woord vluchteling voor hen betekend en vroeg hen hierover een werk te maken. In samenspraak met de cursisten hebben we de werken overgedragen aan ’t Bergske. Dit is een vereniging voor kansarmen uit onze regio. De werken werden verkocht met een totale opbrengst van 1200 euro. Ik vond het schitterend dat alle cursisten besloten hun tijd en werken vrijwillig af te staan aan dit initiatief.” Maar ook de knuffels die Myriam krijgt van de cursisten die haar gemist hebben, als ze na een korte vakantie haar atelier terug opent, zijn hartverwarmend.

Bijzondere klantenformules

Niet alleen de ambacht die je kan leren is creatief, de verschillende klantenformules hebben voor elk wat wils. Myriam werkt het vaakst met 10-beurtenkaarten. “Heel wat mensen kunnen door omstandigheden niet elke week op hetzelfde moment naar de les komen. Eénoudergezinnen, mensen die in shiften werken, drukbezette zaakvoerders, … Door met een beurtenkaart te werken komen mijn cursisten een workshop volgen wanneer het hen past. Een sessie duurt 3u en voor een 10-beurtenkaart betaal je 250 euro.  We organiseren ook verjaardagsfeestjes en speciale keramiekkampen voor kinderen samen met de sportdienst van Bonheiden. Vriendinnen die graag een gezellige avond organiseren, kunnen een ‘Clay-with-friends’ bestellen. Tijdens 2 avonden gaan ze, met een glaasje cava in de hand, aan de slag om hun eigen tapasbordjes, lichtbollen of andere mooie dingen te maken, “ vertelt Myriam vrolijk.

Een hart voor Rijmenam

Myriam leeft en onderneemt zeer graag in Rijmenam. “De verbondenheid van de dorpelingen en de handelaars is enorm. Wanneer een lokale kinesist en zijn familie door een brand op straat stonden, heeft heel het dorp hen gesteund. Een mooi initiatief van de gemeenschap en de parochie. Via mijn kinderen ben ik steeds nauw verbonden geweest met de school in Rijmenam als lid van de ouderraad. Zelfs nu mijn kinderen al lang niet meer op de school zitten, hebben we nog steeds goede contacten. Ook wat betreft handelaars is er een zeer fijn aanbod. In Bombardon kan ik genieten van een lekkere gin-tonic die gastvrouw Marjolein vakkundig samenstelt. De lekkere artisanale gerechten van La Mela zijn een verwennerij. Het is hier heerlijk vertoeven,” besluit ze het interview met een hartelijke glimlach.

Meer weten over Clay-On-Wheels?

https://www.clayonwheels.be/


Tijdens het interview drinken we uit theekopjes van eigen creatie.


Auteur: Philip Peeters, Knights 21

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.