08 Aug
08Aug

In de Kloosterstraat aan het kleuterschooltje van Rijmenam ligt al 27 jaar een ijssalon waar ambachtelijk ijs wordt gemaakt. Ijsland Roza heeft in haar bestaan nog nooit niets aan de recepten veranderd. Tot op vandaag kan je er nog steeds kiezen uit dezelfde zeven smaken als een kwarteeuw geleden. Uitbaters Wim Devroe en Eva Willems houden hun recepten voor het vers gedraaide ijs ook bewust geheim. “We maken het ijs met veel liefde en melk, meer heb je niet nodig,” zegt het koppel met en grote glimlach”

IJsjes zijn geluksmomenten

Het ijs van IJsland Roza kan je kopen in het ijssalon of van het ijskarretje waarmee Wim dagelijks rondtoert. Tussen 13:00 en 17:00 rijdt hij rond in Rijmenam en Keerbergen. Tijdens zijn avondroute rijdt hij naar Boortmeerbeek en Hever. Een route die hij al doet vanaf zijn 18 jaar. Nu, 22 jaar later houdt hij nog steeds van zijn job. “Klanten staan vaak te wachten tot ik er ben. We brengen een dagelijks stukje vreugde bij de mensen. Als ik een keertje 10 minuten later ben, krijgen we vaak telefoon of we die dag nog wel komen. Het sociaal contact met de mensen geeft veel voldoening. Je ziet kinderen opgroeien en een nieuwe generatie klanten worden,” zegt Wim trots.

Ook Eva houdt van de warme klantencontacten die een verfrissend ijsje met zich meebrengt. “Onlangs kregen we een overlijdensbericht met een persoonlijk kaartje. Het was geschreven door een dame die dagelijks met haar dementerende moeder een wandeling deed van het rusthuis via het ijssalon. In het briefje wilde ze ons bedanken voor de geluksmomenten die de ijsjes voor haar moeder betekenden.” Dat de ijsjes ook een stukje melancholie zijn, is duidelijk. Soms komen klanten speciaal naar Rijmenam, zelfs tot uit Meise, om een ijsje uit hun jeugd te proeven.

Traditie en ambacht 

Het is duidelijk. Goede wijn behoeft geen faam. Als deze regel opgaat voor wijn, doet hij dat nog meer voor ijs. Ijsland Roza heeft geen website, noch een Facebookpagina. Ook wegwijzers naar de kleine Kloosterstraat zien de zaakvoeders liever niet. “We hebben trouwe klanten die we vaak maar net kunnen bedienen omdat we vaak uitverkocht zijn. Als je weet dat onze dag om 5u begint met vers ijs draaien in onze Boku-ijsmachine, zitten we niet meteen te wachten op extra cliënteel,” vertelt Wim.

Veel starters die de zaak van hun ouders overnemen willen zaken veranderen. Wim ziet hiervan het nut niet in. “Waarom iets veranderen dat goed werkt? We hebben nog steeds dezelfde 7 smaken als bij de start van de zaak: vanille, chocolade, mokka, banaan, aardbei, pistache en stracciatella. Ook de toppings zijn niet veranderd.” Het vanille-ijs verkoopt het best. Populair is ook de chocoladedip waarbij een ijsje in vloeibare chocolade wordt gegoten. Voor kinderen zijn er ook waterijsjes en ijsjes van Ola te verkrijgen. “Er bestaat ook zoiets als de echte ijsfanaten,” aldus Wim, “klanten die 3 bollen vanille-ijs bestellen zijn de echte connaisseurs.”

Of ze zelf ook soms een ijsje eten? De favoriete smaak van Wim is vanille en Eva is dol op het chocolade-ijs.

Voor wie graag eens een ijsje gaat eten, geven we graag de openingsuren mee. IJsland Roza is in de periode van maart tot oktober dagelijks open van 14:30 tot 21:00. De zaak is gesloten op maandag.

Auteur: Philip Peeters, Knights 21
Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.