11 Nov
11Nov

De inwoners van Rijmenam hebben een warm hart en zijn gekend om hun bourgondische levenslust. Er werd zelfs een liedje over gemaakt door Rudy Jones. Het kloppend hart van de dorpskern is dan ook geen gemeentehuis of cultureel centrum, maar een gezellig dorpscafé. Niels Van Peer verbindt al meer dan 6 jaar jong en oud in Kafee Spek. De jonge cafébaas doet dit met hart en ziel. Geen wonder dat deze plek een ankerpunt is in het sociale leven van heel wat klanten. 

De ‘stiel’ van cafébaas

Het lijkt een mooie manier om je brood te verdienen: een biertje tappen, gezellig praatje maken met de klanten en elke dag is een feest. Een goed draaiende horecazaak uitbaten vraagt om toewijding en professionaliteit. Dat weet Niels, al 11 jaar in het vak, als geen ander. Hij deed eerst ervaring op in Keerbergen, eerst bij De Planchee en later bij Depot 39. Hij leerde er dat een goede uitbater een vakman is, zijn taak is een combinatie van heel hard werken en je aanpassen aan veranderende omstandigheden. Een rookverbod, het minderen van alcoholconsumptie en nieuwe trends in horeca, … een goede cafébaas weet hier verstandig mee om te gaan.

Altijd iets te beleven …

Niels heeft een duidelijke visie op zijn zaak. “Kafee Spek is een praatcafé waar jong en oud graag samenkomen. Dit doen we niet alleen door lekker bier en goede wijn te schenken. We zorgen voor de juiste sfeer en inrichting met aangepaste muziek. België is een bierland en daar spelen we graag op in. Elke maand is er een nieuw bier dat we in de kijker zetten. Zo kunnen onze klanten regelmatig iets nieuws proberen. In het weekend wordt er sport uitgezonden, met zowel aandacht voor veldrijden als voetbal.” Dit verklaart ook de diverse klanten die dorpscafé rijk is. Zowel de vaste stamgasten, wekelijkse groepen van (sport)vrienden of de maandelijkse babbelavond van goede vriendinnen … iedereen heeft wel zijn goede reden om regelmatig af te zakken naar Kafee Spek. Als onafhankelijke uitbater, kiest het café zijn eigen aanbod van dranken. Er zijn daardoor meer dan 30 verschillende bieren in het aanbod.

Goed teamwork

Niels kan rekenen op zijn beste vriend Nick Vanhamme als zakenpartner. Ze werken al lang samen in de horeca en zijn hierdoor perfect op elkaar ingespeeld. “We zijn elke dag open. Dat kan ik niet alleen volhouden. Nick en ik hebben onze vaste dagen. De afwisseling maakt het ook dragelijk voor ons beiden,” beaamt Niels. De beide heren doen ook beroep op flexijobbers om de zaak mee draaiende te houden op drukke momenten. “We organiseren af en toe eens een leuke feestje met als jaarlijkse hoogdag de jaarmarkt van Rijmenam. Dat zijn fijne maar inspannende dagen, waarbij we alle hulp goed kunnen gebruiken.”

De samenwerking bestaat er niet alleen tussen collega’s, maar ook met de andere handelszaken. “Wie zin heeft in een pakje frieten of pizza kan die hier opeten. De lokale frituren en pizzazaken krijgen regelmatig bestellingen van onze klanten. Sommige uitbaters brengen ze zelfs naar onze klanten in Kafee Spek.”

Wie graag een dosis gezelligheid gaat proeven in Kafee Spek kan er elke dag om 16:00 terecht en op zondag zelfs vanaf 11:00.

www.kafeespek.be

“Laat ons dan samen de wereld verteren, met klinkende glazen vol Franse wijn, zingt mee met de mensen dat hebben ze geiren, en laat deze nacht nooit ten einde zijn.” - Wannes Van De Velde

Auteur: Philip Peeters


Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.