27 Jun
27Jun

Stukje geschiedenis 

In de Lange Dreef kan je op ontdekkingstocht in het winkeltje van Lutgarde Engels. Met een oppervlakte van 100m² is ‘winkeltje’ misschien wat verkeerd uitgedrukt. Het aanbod valt niet te omschrijven in één zin. Originele geschenken, tafellinnen en servies, schoonmaakproducten, nachtkledij, kinderkleding, … het zijn slechts enkele voorbeelden uit het assortiment. Wat meteen opvalt is de hoek waar een antieke weegschaal van Berkel staat te pronken. Het antiekstuk is in perfecte staat en wordt nog regelmatig gebruikt om nagels te wegen. Menig klant heeft al interesse getoond om ze te kopen.

Betrouwbare degelijkheid

Als je aan Lutgarde vraagt waarom haar klanten trouw zijn aan haar zaak, antwoordt ze met volle overtuiging: ”Mijn producten zijn degelijk en tijdloos, iets wat mijn cliënteel zekerheid biedt.” Als voorbeeld toont Lutgade haar aardappelmesjes. “De meeste winkels verkopen mesjes met plastic handvaten. Ik verkoop ze van het merk Windmühlemesser met houten handvaten. Beter voor het milieu en met een lemmet van goede kwaliteit. Het Duitse bedrijf maakt al sinds 1892 messen.” Maar ook andere merken met sterke faam als Brabantia en Tefal zijn te vinden bij Lutgarde.

Lokale verankering

Lutgarde is ‘geboren en getogen’ in Rijmenam. Ze kent er veel mensen en maakt tijd voor haar klanten. Het contact met de mensen is de reden dat Lutgarde in 1984 de zaak heeft overgenomen. “Onze winkel heeft ook een sociale functie in de omgeving. Mensen van het bejaardentehuis aan de overkant komen soms een praatje slaan. Net als de vaste klanten die graag de laatste nieuwtjes delen en weten.”

De lokale verankering vind je ook terug in het aanbod van de winkel. Je kan er beroep doen op droogkuis De Linde, die nog steeds dezelfde is als 33 jaar geleden. Bijzonder in het gamma zijn ook de producten gemaakt van paardenmelk. Ze verwijzen naar de link die Rijmenam heeft met paarden: het paardenmuseum, de verschillende maneges en het hippisch centrum C&M.

Een bezoekje aan Lutgarde moet je als echte Rijmenammenaar toch minstens een keertje gedaan hebben …


Auteur: Philip Peeters, Knights 21

Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.